10 handige tips om slimmer te werken met Google

  05 oktober 2017

naald hooiberg google zoeken

google zoekvensterOnzinnig om te vragen of je Google ook gebruikt voor je zoekopdrachten op internet… Zelf spendeer ik behoorlijk wat tijd om naar relevante informatie en websites te zoeken. En net zoals zoveel mensen scroll ik dan langs de zoekresultaten, klik op de meest interessante en geef ik aangepaste zoekopdrachten. Net zolang tot ik de juiste antwoorden gevonden heb.

Maar wist je dat Google legio “verborgen” manieren heeft om je nóg slimmer te kunnen laten zoeken? Hieronder een aantal interessante tips waarmee je gerichter en efficiënter met Google aan de slag kan gaan!

Tip 1: Gebruik veel zoekwoorden in je zoekopdracht
Het aantal webpagina’s dat Google indexeert is massaal. Hoe beperkter het aantal zoekwoorden je ingeeft, hoe meer resultaten je gepresenteerd krijgt! Probeer daarom zoveel mogelijk relevante woorden te gebruiken, waarmee je het aantal resultaten terugbrengt, maar wel relevanter maakt. Je kan je zoekopdracht tot wel 30 woorden uitbreiden!
Voorbeeld Je bent als dame op zoek naar een nieuw paar zwarte schoenen. Je kan dan “zwarte damesschoenen” intoetsen, maar de lijst aan resultaten is dan enorm en zeer waarschijnlijk ook precies niet wat je zocht… Als je daarentegen “zwarte damesschoenen met blokhak en gesp” intoetst krijg je al veel gerichter resultaten terug die lijken op wat je in gedachten had!

Tip 2: Gelijksoortige websites zoeken
Stel, je bent geïnteresseerd in een bepaald bedrijf met aanbod X. Omdat je daar iets wilt gaan kopen of misschien omdat je wat concurrentie aan het bekijken bent. Je kan met Google dan heel eenvoudig zoeken naar websites die een soortgelijk profiel hebben. Erg handig, want zo kom je erachter of je geen website(s) over het hoofd hebt gezien.
Voorbeeld Als ik geïnteresseerd ben in het aanbod van mediamarkt.nl kan ik met de zoekopdracht related:mediamarkt.nl soortgelijke websites opvragen. Je zult zien dat ik in mijn resultatenlijst bedrijven als Dixons, Mycom, Kijkshop, etc. te zien krijg.

Tip 3: Gebruik aanhalingstekens
Bij een zoekopdracht met meerdere woorden krijg je alle websites gepresenteerd waarin die woorden op de één of andere manier verwerkt zitten. Maar met het plaatsen van aanhalingstekens, krijg je resultaten met de exacte zinsnede die je zoekt.
zoekopdracht aanhalingstekensVoorbeeld Een eerder blog van mij had als titel “Effectievere verkoop met goede SEO”. Als ik deze titel zonder aanhalingstekens invoer krijg ik ruim 136.000 resultaten van websites van uiteenlopende pluimage. Plaats ik echter de aanhalingstekens om de volledige quote dan beland ik precies op die pagina’s waarin dit blog vernoemd wordt met de exacte woordcombinatie.

Zoek je variaties op je zoekterm, gebruik dan het * op de plek waarvan je wilt dat Google je suggesties geeft. Je krijgt dan interessante lijstjes of aanvullingen waar je zelf niet aan had gedacht of vergeten bent. Probeer maar eens zelf: “* is de beste voetballer ter wereld”!

Tip 4: Zoek specifieke bestandstypen
Het kan zijn dat je op zoek bent naar een rapport of presentatie van een bepaald bestandstype zoals bijvoorbeeld een PDF of DOCX bestand. Google biedt je de mogelijkheid alle andere resultaten achterwege te laten en je alleen het gezochte bestandstype te presenteren.
Voorbeeld Je bent op zoek naar een PDF bestand van een catalogus of prijslijst van het fietsmerk Bianchi. Als je dan op Bianchi fietsen filetype:pdf zoekt, zul je zien dat er alleen gevonden pdf-bestanden worden gepresenteerd. Google herkent nagenoeg alle bestandtypen!

Tip 5: Afbeeldingen zoeken
afbeeldingen zoekenIn Google Chrome zit een handige toepassing voor het zoeken naar websites waar een specifieke foto op staat. Wanneer er in de zoekresultaten aan de rechterzijde een afbeelding wordt getoond, kun je met je rechtermuisknop achterhalen op welke website deze afbeelding allemaal te vinden is
(“Afbeelding zoeken in Google”). Een andere manier om dit te doen is de specifieke afbeelding via Google Afbeeldingen in het zoekvenster te slepen of te uploaden.)

Tip 6: Zoeken binnen één specifieke website
Als je zoekt naar informatie op een specifieke website (en niet alle resultaten die Google geeft), kun je Google laten zoeken binnen dit domein of pagina. Dit doe je door de toevoeging site:websitenaam.nl
Bijvoorbeeld Je zoekt naar nieuwsartikelen over “fileleed” op de website van het Brabants Dagblad. Je geeft dan de volgende zoekterm in: fileleed site:brabantsdagblad.nl en krijgt precies die artikelen terug op deze ene website.

Tip 7: Zoeken binnen een tijdsperiode
Google zoeken in tijdsperiodeJe bent op zoek naar bepaalde informatie die binnen een specifieke periode gepubliceerd is. De standaard resultatenpagina van Google geeft alle resultaten en is dus te uitgebreid. Je kan dit beperken door in het resultatenscherm van Google bovenin bij “Tools” een specifieke periode te selecteren.
Bijvoorbeeld Wat was het laatste nieuws in Tilburg in de week dat mijn dochter werd geboren op 10 januari 2012?

Tip 8: Zoeken in paginatitels
Als bepaalde webpagina’s goed geoptimaliseerd zijn, zullen ze vaak ook de juiste zoektermen bevatten. Als je op zoek bent naar relevante content op webpagina’s kun je daar ook op filteren. Je krijgt dan niet alle pagina’s te zien waar de term ergens in verborgen zit, maar heel specifiek die pagina’s met jouw zoekterm in de titel. Je doet dit met de opdracht intitle:zoekterm
Meer termen die in de titel aanwezig moeten zijn kun je zoeken met allintitle:zoekterm1_zoekterm2_zoekterm3
Bijvoorbeeld
Ik ben op zoek naar een recept voor courgettesoep en spekjes. Dit kan ik dan met de zoekterm allintitle:recept courgettesoep spekjes

Dezelfde manier van werken kun je toepassen op de domeinnaam. Dan gebruik je in hetzelfde voorbeeld de zoekopdracht allinurl:recept courgettesoep spekjes

Tip 9: Gebruik search operators
lamborghini tractorMet Search Operators kun je termen uitsluiten of juist inclusief maken. Dit doe je door simpelweg een – of + bij een zoekterm toe te voegen. Ook met deze tip kun je extreem veel niet relevante termen uitsluiten of juist je zoekresultaten erg veel gerichter gepresenteerd krijgen.
Voorbeeld Ik ben geïnteresseerd in tractors. Lamborghini’s welteverstaan. Als ik ga zoeken op Lamborghini krijg ik erg veel resultaten met snelle sportauto’s waar ik juist niet naar op zoek was. Door te zoeken op Lamborghini +tractor krijg ik alleen de resultaten te zien die gerelateerd zijn aan mijn hobby. Omgekeerd kan ik ook zoeken door termen uit te sluiten door bijvoorbeeld Lamborghini -tractor.

Tip 10: Omzetten van eenheden en valuta
Niet langer zoeken naar formules of valutakoersen om even snel wat om te rekenen. Google knows it all…! Vraag Google 3 inches in cm en voila! Je weet het aantal centimeters. Toets 20 dollar in euro in en je weet het antwoord. Benieuwd wat 85 fahrenheit in graden celsius is…. Je raadt het al.

Deze 10 tips kun je zelf heel gemakkelijk toepassen. Natuurlijk biedt Google nog meer opties om je zoekresultaten te verfijnen bij Instellingen-Geavanceerd Zoeken in de resultatenpagina. Ben wel voorzichtig met het instellen van al te veel parameters, want voor je het weet ga je dan weer relevante resultaten uitsluiten…

Heb jij nog meer leuke suggesties? Laat een berichtje achter en dan voeg ik ze hier toe!